N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Ağustos 25, 2013

Pazar Keyfi : Sukkulentler

İstanbul yine oldukça sıcaktı bu hafta sonu. Dün özel bazı durumlar sebebiyle hafta sonu kaçamağı da yapamayınca, tüm pazar günü evde keyif yaptım. Çok yoğun tempolu geçen dönemlerde bazen hiç bir şey yapmadan miskinlik yapmak sanırım hoşuma gidiyor. Hiperaktif ben için çok alışık bir durum olmasa da, arada sırada sanırım dinginliğe ihtiyaç duyuyorum. Günün en güzel tarafı ise yeni aldığım sukkulentlerimle geçirdiğim zamandı.


Takip edenler hatırlar, son zamanlarda sukkulentlere karşı azımsanmayacak bir ilgi duymaya başladım. Bir kaç seradan çok az sayıda çeşit bulabildim ve hala koleksiyonuma yeni ve nadide parçalar ekleme yollarını arıyorum. Üst resimde gördükleriniz hayalimde olanlar, alttaki resimlerdekilerse henüz çok yeni edindiğim cinsleri.


Henüz nasıl bir saksı içine koyacağımı ve evin hangi köşesine yerleştireceğime karar veremedim. O nedenle hala seradan aldığım plastik saksıların içinde duruyorlar. Sırlı veya sırsız seramik, ya da toprak saksıya daha çok yakışacaklardır. Çok fazla serilip serpilmedikleri için de daha çok minyatür saksılarda tek cins olarak, ya da büyük yayvan saksıda bir kaç cinsten arajman yaparak yetiştirmeyi düşünüyorum. 


Sıcak sevdikleri için en uygun yer evin bu bölümü gibi görünse de, tüm gün gelen aşırı güneş yaprakların kavrulmasına sebep olabilir. Her ne kadar yetiştirmesi kolay gibi görünse de ışık konusu oldukça hassas. Zira aşırı sıcaktan mı yoksa başka bir nedenle midir bilmiyorum geleli daha bir hafta olmasına rağmen bir sabah uyandığımda bir tanesi tamamiyle kurumuştu. Akşam sapa sağlam bırakmıştım oysa...  





Çok keyfili ve zevkli bir uğraş haline geldi benim için. Bir de saksılar konusunda karar verirsem tam seyirlik kareler çıkacak ortaya. Umarım siz de keyifli bir pazar günü geçirmişsinizdir. 

Güzel rüyalı geceler dilerim hepinize...




14 yorum :

  1. Yanıtlar
    1. değil mi ama çok güzeller :)) teşekkür ederim sevgili begonvilli ev...

      Sil
  2. Gerçekten 2 gün İstanbul sıcaktı ama İzmr'den alışık olunca sorun olmadı.Sonuçta İstanbul'du. Yani özeldi, değerdi. Ancak; senin sukkulentlerin de çookk güzel olmuşlar. Şöyle sabah veya akşam kahveni onları seyrederek içersen, kulağımı çınlatırsın ve ben de Karşıyaka'dan hissederim Juliette.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süperrr hafta sonu buradaydın demek. müsait olabilseydin görüşmek isterdim petekcim.
      elbette çınlatırım kulaklarını yapmazmıyım hiç. yarın akşam karşıyaka ya kahve eşliğinde sevgilerimi göndereceğim :))

      Sil
  3. Çok özeniyorum böyle evde çiçek veya herhangi bir bitki yetiştirenlere. Ben hiç yapamıyorum :( İlgilenemiyorum, evimde olanlar da hep kurudu, çok üzüldüm. O yüzden artık hiç saksı çiçeği almıyorum. Ne güzel ama siz uğraşıp ilgilenebiliyorsunuz. Umarım daha da güzelleşirler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kahve tadında çiçek bakımında benim de çok kötü tecrübelerim oldu aslında. İlgi göstermek şart. Sukulent ve kaktüsler biraz daha kolay olanlardan bakım açısından. Bakalım deneyeceğim umarım daha da güzel olurlar :)

      Sil
  4. Sukulenler bakımı kolay bitkilerdir aslında ,bence kendinizi suçlamayın başka bir nedenle kurumuştur.
    Sevgili Seden kendine çok güzel bir kaktüs bahçesi yapmış,ayrıntılı olarak da anlatıyor,bir bakın fikir vermesi adına :)http://tarchintasarim.blogspot.com/2013/08/benim-kucuk-kaktus-bahcem-my-little.html

    Bol eğlenceli ama serin günler dilerim!

    YanıtlaSil
  5. Colette Hanım harika bir yer çok beğendim. Tam da ihtiyacım olan bilgileri paylaşmış Seden Hanım. Teşekkürler öneriniz için.
    Bu arada sayfasına yorum yapmaya çalıştım ama hata veriyor. Siz ulaşabiliyorsanız bilgilendirmek istersiniz belki.
    Evet size de serin serin günler diliyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Succulentlere bayılırım.Benim burada bulamadığım çeşitlerden bulmuşsun,özendim şimdi.Keşke yakın olsaydık küçük birkaç dal ödünç alabilirdim :)Dalları koparıp başka saksıya diktiğinizde hemen çoğalırlar,çok su istemezler,biraz gölge severler.Kuruyanları dert etme.onda ya bir hastalık vardır,ya çok sulamışsındır ya da kökleri çok yüzeydedir o sebepten kurumuştur.Güzel günler geçir cici succulentlerinle.sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hümeyra hemen gönderirim hiç sorun değil. kargo 1 günde gidiyor her yere ;)
      ben dün bir tane daha kaybettim maalesef. toprakta sıkıntı var sanırım acilen değiştirmem lazım. ya da çok suluyorum ondan kaynaklanıyor. denemeye devam..
      yeni çeşitler bulup kalabalık bir koleksiyon yapmayı düşünüyorum. sıkça paylaşırım artık :)
      sevgilerimle...

      Sil
  7. Merhaba sevgili Juliette :)

    Sayenizde ben de sukulent aşığı biri oldum çıktım!
    Hepsine bayıldım. İlk aldığınız sukulentleri nereden temin ettiniz acaba? Seradan demişsiniz ama sera dışında mesela internetten alabileceğimiz yerler var mı guvenilir?

    Fotoğraflarla aşk yaşamak yerine artık kendilerini sevsem diyorum da :)

    Teşekkürler, sevgiler,
    Fulya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fulya ne güzel bir haber bu çok sevindim. Yalnız hastalık gibi onu söyleyeyim. 1-2 tane alarak iş bitmiyor kesinlikle :)) Sonra takas yapmaya başlıyorsun yine sukulent sever dostlarınla :)) Bir ara tüm koleksiyonu paylaşacağım eksiklerini varsa benden de tamamlayabilirsin. Hediye etmekten büyük keyif duyarım.
      http://www.seymacicekcilik.com/ bana çok büyük destek veriyor hem yetiştirme konusunda hem de toprak ve cins temini açısından. Abdulsamet Bey işinin uzmanı ve internet üzerinden satışları da var. Direk kendisiyle görüşebilirsin.
      Bol sukulentli günler dilerim.
      Sevgiler..

      Sil
  8. Merhaba,

    Sukkulentler harika ve dayanıklı bitkilerdir. Yalnız direkt güneş ışığı sevmezler, yaprakları yanar. Camın önüne yerleştirmişsiniz ve sanırım direkt güneş ışığı alıyor. Aman :) Gölge (ama karanlık değil, aydınlık) bir yere geçirirseniz çok rahatlarlar. Ayrıca bol su da sevmezler. Sukkulent cinsleri yapraklarında suyu tutan bitkilerdir. Bu yüzden yazın 8-10 günde bir, kışın da 15-20 günde bir su vermeniz yeterli olacaktır. Toprağı kurumadan su vermeyin derim. Toprak kuruduğunda bile o ihtiyacı olan ve birkaç gün kendisine yetecek suyu yapraklarında tutuyor zaten. Sizin bol su vermeniz bitkinin çürümesine neden olur. Parmağınızla toprağı çok az eşeleyip altının tam kuruyup kurumadığını da kontrol edebilirsiniz. Baktınız toprak 1 haftadan önce çok kurudu azar azar su verebilirsiniz ay da spreyleme yönetimini yapabilirsiniz.

    Sukkulentlerinizle güzel günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tşk ederim tüm bilgiler için. Bazılarını feda ederek öğrendim sayılır :) şimdi çeşidim daha fazla ve ben, neyseki, daha bilgiliyim:))

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir