N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Şubat 06, 2014

DEKORASYON VE POPÜLER TERİMLERİ


Dekorasyona ilgi ve merak konusu kişiliğimizin, yaşantımızın ve hayata bakışımızın görselleşme şeklidir. Her konuda olduğu gibi çocukluğumuz bu merakımızın ilk sinyallerinin verildiği yıllardır. Neden mi? Çünkü; oynanan evcilik oyunlarının o minik parçalarında gelecekteki dekorasyon zevkimiz şekil almaktadır. Çevrenizde o yaş gurubu çocuklar ( Erkek çocuklar için de geçerlidir) varsa gözlemleyin onları, şöyle dikkatli bir bakın! Bakın ve görün nasıl da ipuçları verirler, geleceğin mimarları, iç mimarları veya tasarımcıları olacaklarına dair! Hadi meslek olarak tercih edilmedi diyelim; yine de mümkün mü dekorasyonun üzerimizde yarattığı etkiden uzak durmak? Dedim ya, kendimizi ifade etme şeklidir aslında! Eğer bu konudaki zevkimiz zamanla değişiyor, bir önceki  yıl beğendiğimiz tarzı bu yıl tercih etmiyorsak, bir zamanlar klasik tarz tutkunu iken şimdi daha modern tarz içinde yaşamak istiyorsak, sadece akımlardan etkilendiğimiz için olamaz. Aslında biz değişiyoruzdur! Belki  yorulmuşuzdur da rahat, pratik eşyalar istiyoruzdur hayatımızda. Açık, ferah tonlar ile döşenmiş salonda sakinleştirmek istiyoruzdur belki de çılgınlığımızı!

Bazen de hiç değişmez, hep içimizde olandır bu zevk. Örneğin;  ben eskiye meraklı, anılarına düşkün bir oğlak burcu olarak yıllardır eski zamanlara ait ne varsa toplarım. Anneannemden kalan incecik,el yapımı çay fincanlarım ile çay içerken yaşadığım keyfin günümüzde vintage keyfi olduğunu yeni keşfettim. Keşfettim diyorum çünkü; dekorasyon da gelişen, yenilenen ve kendine ait literatürü olan bir alan. Hatta anlam, bilgi karmaşası var. Örneğin, Vintage nedir? Antika nedir! Retro ile farkı nedir? Ee bir de Shabby Chic var! O ne demek?

İşte; mesleğim gereği öğrenmek ve öğretmeyi çok sevdiğim için ben de oturdum, çalıştım ve aklıma takılan ayrıntıları paylaşmak üzereydim ki sevgili Juliette’den konuk yazar olmam için teklif geldi. Farklı sitelerde yazan ben, bu tekliften çok heyecan duydum. Çünkü blog dünyasına girdiğim günden beri ilgiyle takipçisi olduğum evimiçinherşey.blogspot.com.tr’nin sahibesi, kendisini adeta bir dost samimiyetinde hissettiğim kişi ve en önemlisi dekorasyon konusunda uzman bir blogger O! Gel de burada yaz şimdi! Çok teşekkür ederim Juliette sana ve sevgili okurlarına…

İlk olarak benim ve birçok kişinin hayranı olduğu nostaljik duyguları yansıtan vintage ile başlayalım. Kelime anlamı ile ‘’Bağbozumu’’ demek olan vintage nedir?

Geçmiş dönemlere ait özel  parçalara verilen bir terimdir. 1940’lı,1950’li yıllara ait özel parçalar gibi. Veya belirli yıllarda üretilen klasik otomobiller, tasarımlar da olabilir bunlar. Gerçek vintage olabilmesi için bir dönemi temsil etmesi gerekir.Her eşya vintage olmadığı gibi antika da değildir. Çünkü; Antika belli bir yıl geçmişi ve damga gibi şartları gerektiren parçalardır!



‘’Geriye dönüşün’’ çok revaçta olduğu bugünlerde sıkça duyduğumuz Retro tarz ne demek?
Eskimiş veya modası geçmiş tasarımların, eşyaların yeniden modernize edilerek üretilip, günümüze uyarlanarak kullanılmasıdır retro! Bol renkli ve bol desenli olduğu için sıcak, samimi ve cıvıl cıvıl gelebilir. Ancak; biraz da abartılı ve kalabalık bir tarz olduğunu belirtmeliyim.



Son günlerde duymaya başladığınız, duymadıysanız da dikkatinizi çekecek diğer bir tarz ise Shabby Chic tarzıdır. Benim de vintage kadar sevdiğim ve beni tanıyanların ‘’Tam senlik!’’ dediği biraz nostalji, biraz romantizm ve çokça feminenlik kokan bir tarzdır bu. Vintage özelliklerin olmasını gerektirmeyen eskiye ait, uçuş uçuş, pastel ton ağırlıklı tasarımlardır. Danteli, puantiyesi ve fiyonkları ile kısacası kelime anlamı ile ‘’Dağınık bir şıklık’’ demektir.



Yine de tarzınız, stiliniz, dekorasyon tercihiniz nasıl olursa olsun, keyfiniz yerinde olsun yeter! Yaşadığınız mekanları güzelleştiren  SİZ siniz, unutmayın!

Petek Uluğ



Sevgili Petek'e bu güzel ve bilgilendirici yazısı için çok teşekkür ediyorum. Keyifli paylaşımları ve diğer yazılarını takip etmek için bloğunu mutlaka ziyaret etmenizi isterim. 
Sevgiler...
Juliette

10 yorum :

  1. ben de size teşekkür ederim arkadaşlar. her ikinizi de keyifle izliyorum zaten :) en kısa sürede görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mola cım. Canım takipçilerimden birisin bilmez miyim :)))

      Sil
  2. Cok guzel ozetlenmis sevdigim uc stil, gorsellerde en az yazi kadar mukemmel.. Her ikinizede tesekkurler bu keyifli post'u okumama sebep oldugunuz icin ^_*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sevgili Ayfer beğenin ve düzenli ziyaret ve yorumların için.
      Sevgilerimle

      Sil
  3. İkinize çokk severek takip ediyorum :)
    Yine sahane bir paylaşım ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Kelebeğin Hisleri yorumun ve ziyaretin için :))
      Güzel bir haftasonun olsun.
      Sevgilerimle...

      Sil
  4. Ne güzel anlatmışsın Petekçim, ne çok şey öğrendim bak :) Demek ki ben de "Dağınık şıklık" tayfasındanım senin gibi :) Çok güzel o 5 numara ;) Bayıldım...
    Çok teşekkürler Petekçim, hem sana hem de seni bize konuk yazar yapan sevgili Juliette'ye :)
    Sağolun kızlar :)

    YanıtlaSil
  5. Güzel ve değerli yorumun için biz teşekkür ederiz Esen cim. Sevgili Petek harika bir yazı çıkardı bana da sadece paylaşması düştü. kendinden bir şeyler bulduysan o daha da güzel işte :))
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  6. Bu ay evim dergisinde de aynı konu vardı. Çok güzel anlatmış Petek te. Keyifle okudum.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Başarılar diliyoruz samimi blogculara

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir