N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Şubat 15, 2013

Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Misafirlerimiz için hazırladığımız sofra düzeni nasıl olmalıdır? İkramlarımızı en güzel ve şık şekilde nasıl yapabiliriz?

  Genel olarak bir masada neyin nasıl yerleştirildiğini hepimiz biliriz. Hepimizin kendine özgü bir masa düzeni, renk seçimi, servis tarzı vardır. Yine de bazı genel kurallar vardır ki; özellikle o ilk davetlerde, ilk kez yemeğe davet ettiğimiz formal misafirlerimizi ağırlarken oldukça önem arz ederler. Peki bunun standardı var mıdır ve varsa nasıldır bir göz atalım. 

Ülkelere ve alışkanlıklara bağlı olarak bazı değişiklikler olsa da, genel olarak resimde verilen masa düzeninin bizim kültürümüze uygun olduğunu düşünüyorum.

A - Peçete : Genelde sol tarafa yerleştirdiğimiz peçeteleri; şık bir şekilde katlayabilir veya peçete yüzüğü takarak masaya yerleştirebiliriz. Eğer çorba servisi yapmayacaksanız, servis tabağının (G) üzerine de koymanız mümkün.  

B - Salata Çatalı
C - Yemek Çatalı
D - Balık Çatalı : Yemekte balık servisi yapılmayacaksa, sadece ana yemek ve salata varsa balık çatalı ve bıçağı koymaya zaten gerek olmayacaktır. Eğer oldukça formal bir yemek ise ve birden fazla ana yemek servisi yapmayı planlıyorsanız, yemeğe uygun şekilde ikinci bir çatal-bıçak koymanızı tavsiye edebilirim.

E - Çorba Kasesi
F - Çorba Servis Tabağı
G - Servis Tabağı : İsterseniz servis tabağınızın altına masa dekorasyonuna uygun şık bir supla da koyabilirsiniz. Gümüş, cam, seramik çok hoş dekoratif suplalar var piyasada.

H - Yemek Bıçağı
I - Balık Bıçağı
J - Çorba Kaşığı

K - Ekmek Tabağı
L - Tereyağı Bıçağı : Sadece tereyağı olarak düşünmeyin, ezme, haydari, patlıcan ezmesi gibi aperatifler için de kullanılabilir. 
Masada fazla kalabalık yapmak istemezseniz, kişiye özel hazırladığınız salata kaselerinizi ekmek tabağı yerine yerleştirebilirsiniz.

M - Tatlı Kaşığı
N - Tatlı Çatalı

O - Su Bardağı : Yemek bıçağı hizasında yerleştirilir.
P - Kırmızı Şarap Kadehi
Q - Beyaz Şarap Kadehi 
Eğer sadece tek tip şarap ikramınız olacaksa, herhangi bir seçim alternatifi sunmayacaksanız misafirlerinize, kadehlerden birini kaldırabilirsiniz. Onun yerine, eğer servis yapmayı planlıyorsanız, yine en sağda altta kalacak şekilde dijestif kadehi koyabilirsiniz.
Fransızlara, İngilizlere, Amerikalılara ve bizlere göre bazı farklar mutlaka var elbet. Ama genel olarak gayet şık ve yemekte kolaylık sağlayacak şekilde hazırlanmış bir sunum olduğunu düşünüyorum. 






Lezzet dolu sofralarda keyifli sohbetleriniz olsun...

6 yorum :

  1. Bazen sofram o kadar kalabalık oluyor ki neyi nereye koyacağımı şaşırıyorum:)

    YanıtlaSil
  2. ayaklı servis kase & tabaklarını tercih ediyorum ben böyle durumlarda. daha fazla şey sıkıştırmak kolay oluyor. şıklığı da cabası...

    YanıtlaSil
  3. hıh, tam da zamanı, gelir gelmez 3 aile üstüste misafirim olacak. ahşaplara fırça atmaya bile vaktim yok bu hafta:)) yalnız itiraf edeyim mümkünse böyle ihtişamlı servisi çıkaracak misafir sık gelmesin, daha samimi sofralarda daha pratik kurulumlar koşuşturmacası çok olanlar için sanırım ideal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden kolay gelsin diyeyim o zaman sana canım. Aslında çok zor değil şık sofralar hazırlamak. Bir demet çiçek bile inanılmaz fark yaratır yemek yiyenlerin gözünde :))
      her şeye rağmen sıcak ve samimi dost sohbetleri en güzel dekorudur sofranın.
      Kolaylıklar dilerim...

      Sil
  4. Benim aklıma takılan şu;sofrada salatalardan başka zeytinyağlıları da sergilemeli miyiz? Hani servis kolaylığı açısından.
    Yazın sorun olmuyor bahçede konuk ağırlıyorum ve yerim bol,servis masasına yerleştiriyorum otur kalk yapmıyor ben de yemeğe katılabiliyorum ama kışın zor... Ne yapalım sence Juliette ? zeytinyağlıları masaya koysam yer kalmaz, koymasam otur kalk canım çıkar :(

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Colette kişisel olarak zeytinyağlılarında sofrada olmasından yanayım. Ben sıcak yemekten önce yiyorum mesela zeytinyağlıları, hayat ışığım sıcak yemekten sonra :) Kişiye göre değişebiliyor sıralaması malum. Bu nedenle hep göz önünde olsun isteyen istediği kadar alsın derim hep.
    Ayaklı servisler can kurtarıyor kalabalık masalarda. hem fazla yer kaplamıyorlar hem de görsel olarak şık oluyorlar. Ben masaya 2-3 adet koyuyorum onlardan, neredeyse ekstra 3 servis yemek ilave edilmiş oluyor. Zeytinyağlılar için çok kullanışlı olmayabilir ( servis etme açısından) ama dolmalar, sarmalar ve börekler için ideal oluyor.
    Otur kalk yapmayı ben de hiç sevmem. Ayaklı servis arabaları da ideal olabilir. hemen masa yanına koyup sıcak soğuk tüm yemekleri oradan servis yapabilirsin. Bu servislerin şimdi senin evine de uygun olacak çok şık modelleri var fiyatları da gayet makul.
    Dilerim yardımcı olabilmişimdir :))
    keyifli yemekleriniz olsun..

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir