N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Şubat 18, 2013

Renkler Konuşuyor

Renk Çarkı

Renklerin kişiliğimiz ve yaşamımız üzerindeki etkileri tartışılmaz. Seçtiğimiz her renk aslında ruh halimizi gösteren ipuçları içeriyor. Ve ruh halimizi dengelemek, daha pozitif olmak için de yine renklerin etkilerinden faydalanıyoruz. 
Renklere karşı ciddi anlamda bir ilgim olduğunu ve bu konuda çok fazla araştırmalar yaptığımı, daha önceki yazılarımı da takip ettiyseniz biliyorsunuzdur. Renklerin Uyumu 1 ve Renklerin Uyumu  başlıklı yazılarımda, ev dekorasyonunda renklerin kullanımından bahsetmiştim. Dekorasyonda renk seçimi yaparken çok faydası olduğunu düşündüğüm için biraz daha detaya inmek istedim.

Ana Renkler : Kırmızı + Sarı + Mavi
Ara Renkler : Yeşil + Turuncu + Mor

Ara renklerin karışımı ile oluşan renkler ara renklerdir, ikincil renk veya yardımcı renk olarak da tanımlanabilir. 
Zıt Renkler : Sarı-Mor , Yeşil-Kırmızı, Mavi-Turuncu 
Farkettiyseniz ana rengin zıddı olan ara renkte diğer 2 ana renk kullanılmış. 

Sarı # Mor ( Mavi+Kırmızı)
Kırmızı # Yeşil ( Mavi+Sarı)
Mavi # Turuncu ( Kırmızı+Sarı)

Yani renk çarkında ana rengin tam karşısına gelen renk zıt rengi oluyor. Kontrast yapmak istediğinizde oldukça işinize yarayacak bir bilgi. 


Üçüncül Renkler : Ana renk ile ara rengin karışımından oluşan renklere üçüncül renk diyoruz. Özellikle analog renk uygulamalarında ( çarkta yanyana duran 2 veya 3 renk tonlamaları) bu üçüncül renklere oldukça ihtiyacımız var. 

Peki renkleri nasıl ve nelerle ilişkilendirebiliriz? Bir web sitesinde bulduğum uzmanlar tarafından yazılmış bir bilgiyi paylaşmak istiyorum:

Sarı: En parlak renk. Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Ayrıca dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahiptir. Neşeyi anlatır. Sarı zeka ,incelik ve pratiklikle de ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin sembolüdür.Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür.
Kırmızı: En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk, özellikle de koyu bir arka plan ile birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler. Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.
İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.
Pembe: Pembe renk, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Mavi renk erkeklerin, pembe ise bayanların rengi olarak bilinir. Neşe ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.
Mavi: Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.
Yeşil: Sessizliği anlatır. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.
Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih , yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.
Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renklerdir. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı olurlar. Nötr renkler, dinlendiricidir; doyurucu manalı ve olgun bir etkileri vardır. Bunlardan siyah renk, derinlik ve karanlık beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratır.
Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu çeşitli şekillerde etkilenir. Yerine göre bir huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötümserliğe de neden olabilir. Bununla beraber renklerin üzerimizde bıraktığı etkiler; özel durumumuza, ruh halimize ve tabiat şartlarının mevcut reaksiyonlarına bağlıdır.   Kaynak


Ev dekorasyonumuzu yaparken renklerin verdiği etkileri göz önüne almamız, şüphesiz daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam alanı yaratmak için olmazsa olmazlardan. Örneğin daha önce paylaştığım Mor'un Cazibesi yazımda Mor rengi sevenler için ufak ipuçları bulabilirsiniz.
Evinizin rengi ne olursa olsun, ruhunuz hep rengarenk olsun...
http://evimicinhersey.blogspot.com/

5 yorum :

  1. Merhaba,
    Bu ara yeşil renge takığım..Salonum mor ve eflatun ağırlıklı.. Ama hayalim yeşil sarı beyaz ağırlıklı salon :) şimdilik yeşil halıyla başladım :) gerisi gelecek yavaş yavaş.
    Yeşil renk sevgi huzur rengi..demek ki şimdilerde sevgiye ilgiye daha çok ihtiyacım var diye yorumladım kendimce :)

    YanıtlaSil
  2. Değişim kararı yerinde olmuş bence. Mor çok etkileyici bir renk ama fazlası çok iyi gelmiyor. Bununla ilgili Mor'un cazibesi isimli yazımı okuyabilirsiniz.
    Yeşil çok doğru bir seçim olmuş. Baharla birlikte sarıyla kombin evinizi de ruhunuzu da canlandıracaktır.
    Hayatınızdan sevgi ve huzur eksik olmasın. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ana renkler kırmızı mavi yeşil olması gerekmez mi ara renkler de sarı turuncu cyan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak Bey yeşili sarı+mavi karışımından elde ediyoruz. dolayısıyla ara renk oluyor. cyan ise mavi+yeşil karışımından elde edilen bir renk. ana renk olarak sarıyı kullanmadan turuncu ve yeşili elde etmemiz mümkün değil maalesef.

      Sil
  4. evimde kahve krem beyaz tonları var perdemi gül kurusu almak istiyorum salona gül kurusu renginide katmak istiyorum ama masa sandalyelerim kırmızı kahve uyumlu olur mu sizce salonum hakkında nasıl bir önerilriniz olur değişik bir hava katmk için

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir