N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Aralık 10, 2012

RENKLERİN UYUMU-1

Evinizi dekore ederken seçeceğiniz eşyaların birbiriyle uyumu, gerek renk gerekse tarz olarak sizi yansıtıyor olması yaşadığınız ortamdan daha çok keyif almanızı sağlar. Renklerin anlamlarını hepimiz az çok biliyoruz. Sadece renk uyumlarını nasıl seçebileceğimize kısaca bir göz atalım.
Renk skalasına baktığımızda kırmızı, turuncu ve sarı tonlarının sıcak, yeşil, mavi ve mor renklerinde soğuk renkler olduğunu görürüz. Sıcak renkler enerji, mutluluk ve heyecan verirken; soğuk renkler kişiyi daha sakin, dingin bir ruh haline çeker.   


Renkleri birbiriyle kombinlerken 4 temele dikkat ederiz.
Monokromatik; tek rengin farklı tonlarıyla oluşturulan uyumdur. Bunun için en az 3 ton seçmenizde fayda var. En kolay şekilde yapabileceğiniz kombinlerden bir tanesi. Eğer favori renginiz Yeşil ise 3 tonunu aynı anda salonunuza, oturma odanıza, mutfağınıza uyarlayabilirsiniz.

Analog renk uyumunda skalada yan yana yer alan 2 veya 3 renk seçerek işe başlayabilirsiniz. Renklerden en çok favoriniz olanı ana renk olarak tayin edip diğerlerinin oranını azaltarak kullanabilirsiniz.
Tamamlayıcı renk kombinlerinde skalada seçtiğiniz rengin tam karşısındaki rengi yardımcı renk olarak seçiyorsunuz.  Bu kontrastlık ortamda seçtiğiniz rengin verdiği hisse göre daha enerjik, daha etkileyici veya daha sakin bir ortam yaratmanıza imkan tanır.
Üçlü renk kombinlerinde ise skalada birbiriyle eşit uzaklıktaki 3 farklı rengi seçerek birbiriyle uyumluyorsunuz. Burada yine bir rengi ana renk olarak tayin edip diğer 2 rengi yardımcı renk olarak kullanmanız evinizde güzel bir etki yaratmanızı sağlayabilir.
Tüm bunların yanı sıra, 60-30-10 kuralına da dikkat edersek daha etkili sonuçlar alabiliriz.
%60 duvarlar
%30 koltuklar, perdeler, halılar
%10 dekorasyon olarak kullanacağınız aksesuarlar, çiçekler vs 

Renk skalalarını Krylon web sitesinden aldım. krylon.com da renk uyumlarını daha detaylı bulmanız mümkün.


2 yorum :

  1. benim gibi dekorasyon cahili için iyi fikirler.

    YanıtlaSil
  2. herkesin içinde keşfedilmeyi bekleyen bir cevher vardır merak etmeyin :)

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir