N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Eylül 29, 2013

Favori Renginiz Ne Diyor?

Renklerin hayatımızdaki gerçek anlamları ve yeri nedir hiç düşündünüz mü? Trafik lambalarında neden sarı, kırmızı ve yeşil ışık olduğunu, fastfood larda neden genelde hep kırmızı renge ağırlık verildiğini, kutlamalarda hep cıvıl cıvıl kıyafetler giyerken, acı günlerimizde koyu renkleri neden tercih ettiğimizi biliyor musunuz? Evinizde kullandığınız eşyaların veya giydiğiniz kıyafetlerin renklerini seçerken neye göre karar veriyorsunuz?  

ROY G. BIV - Jude Stewart


Renkler hayatımızda oldukça derin bir anlam ve öneme sahip aslında. Bizim yaşam standardımızı, hayata bakış açımızı belirleyen, ruh halimizle ilgili ipuçları veren kodlar barındırıyor içinde. Renklerin hayatımızdaki yeri ile ilgili yeni yayınlanmış çok güzel bir kitap olduğunu öğrendim Apartment Therapy 'den.  

'ROY G. BIV : Renkler Hakkında Fazlasıyla Şaşırtıcı Bir Kitap' başlığı ile yayınlanan kitabı ilk fırsatta alıp okumak istiyorum. ROY G.BIV aslında bir isim gibi algılansa da, renklerin İngilizce baş harflerinden oluşmuş bir başlık sadece.  


Her renk kendi içinde bir anlam ifade ediyor. Ülkeye, ırka, dine ve en önemlisi her bireyin iç ve dış dünyasına göre değişik anlamları var. Bir çok ülkede Beyaz; mutluluğu, saflığı ve tazeliği simgelerken, Çin'de matemi simgeleyen bir anlamının olması garip gelebilir.  


Uçuk Mavi ve Pembe yıllardan bu yana Kız ve Erkek çocuğunu simgeleyen renkler. Peki bu renkler neye göre belirlendi, neden Kız için Pembe seçildi, Erkek çocuğa Mavi uygun görüldü ? 




Siyah genelde hep asil ve ağır bir renk olarak düşünülür. Cenazelerde hep bu renk tercih edilir. Peki bu Tanrı'yı ve diğer alemleri çağrıştırdığı için midir? 

Evimizde kullandığımız renkleri de bazen moda olduğu için, bazen çok sevdiğimiz, bazen de diğer parçalarla uyumlu olması için seçeriz. Bu seçimleri yaparken, bizi o renge götüren duygunun veya ruh halinin aslında ne olduğunu bilmek istemez misiniz? 

Vazgeçemediğiniz en favori renginiz hangisi? Baktığınızda neler hissediyorsunuz? Çok bilimsel derin bir konu olduğunun farkındayım. Yine de en azından Renklerle İlgili temel bilgilere sahip olmanın, yaşadığımız mekanı daha huzurlu ve keyifli kılmak için önemli olduğunu düşünüyorum. 

Renkli Mutluluklar Dilerim...



5 yorum :

  1. Ben renklerin sağlıkla olan ilgileri hep şaşırtmıştır.Mesela ,mavi:Ağrı giderici ve ateş düşürücüdür.Sarı:Güneşin rengidir.Depresyonda -hepsinde değil- güneş ışığı rengi önerilir. Kendimi yorgun hissediyorsam,bir bakmışım elim kırmızılı giysilerde...
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkleri doğru kullanmayı bilmek çok önemli. Sen bu konuda oldukça bilgilisin sevgili BahçePerim. enerji ve mutluluk dolu günlerimiz olsun ;)

      Sil
  2. Renklerin insan psikoloji etkileri tartışılmaz.Ev ve işyerimizin dekorasyonunda,yaratmak istediğimiz etkiyi seçeceğimiz renklerle başarabiliriz.Neşeli,resmi,eğlenceli,ciddi,asil...liste uzayıp gidiyor..Renkler üzerine yazılarınız çok bilgilendirici.. Paylaşımınız için teşekkürler...Sevgiyle kalın.Aida

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevgili Aida. Güzel bir arkadaşlık başlamış oldu diye umuyorum bugünkü karşılaşmamız sonucunda ;) bende sizin bloğunuzdan çok keyif aldım. aynı konularda blog yazıyor olmamızsa birbirimize ilham vermemiz açısından çok faydalı olacak diye düşünüyorum.
      ben her zaman geleceğim ziyaretinize :)
      sevgilerimle...

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir