N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Ekim 24, 2013

Dekorasyonda Işık Kullanımı

Aydınlatma; ev dekorasyonun en önemli elementlerinden biridir. Doğru aydınlatma ile, kullanılan mekanın daha konforlu, sıcak ve samimi görünmesini sağlamak mümkündür. Aynı zamanda; mekanda kullanılan mobilyaların, sanat eserlerinin, dekoratif objelerin de istenilen düzeyde ön veya arka planda tutulmasına olanak tanır. 

salon aydınlatma


Doğal Aydınlatma

Doğadaki en iyi aydınlatma şüphesiz güneş ışıklarından sağlanandır. Ortamın daha ferah görünmesini sağlar ve özellikle beyaz veya açık renkli mekanlara yansıdığında daha da etkili sonuç alınır. Yalnız, yaşadığımız mekanlarda doğal ışığın etkilerinden faydalanmak her zaman mümkün olmayabilir. Kuzeye bakan odalarda, küçük dar pencereli mekanlarda, yılın çoğu zamanında yağmurlu veya kapalı havası olan şehirlerde, gündüz saatlerinde bile ekstra aydınlatma kullanma ihtiyacı olabilir.

beyaz renk dekorasyon

Yapay Aydınlatmalar

Doğal ışığın yeterli olmadığı durumlarda, akşam saatlerinde veya kış mevsimlerinde yaşadığımız mekanlarda farklı aydınlatma türlerinden faydalanmamız gerekir. 3 ana başlık altında betimleyebileceğimiz aydınlatma türleri şu şekildedir:

- Genel Aydınlatma
- Lokal ya da Görev Aydınlatma
- Vurgu Aydınlatma

tavan aydınlatma

Genel Aydınlatma

Mekanın tamamını yetecek düzeyde ışık sağlayan aydınlatma şeklidir. Tavana asılan bir avize, spot lambalar, asma tavan armatürleri, duvar veya tavan gömme aydınlatmaları genel aydınlatmaya verilebilecek örneklerdir. Genel aydınlatmada ışığın gücü mekanın tamamını aydınlatmaya yetecek düzeydedir ve çok fazla gölge oluşmasına olanak tanımaz.


tavan aydınlatma

gömme aydınlatma

Aydınlatma rengini sarı veya beyaz seçmek sizin zevkinize kalmış. Işığın derecesini ayarlamak içinse dimmer lerden yararlanabilirsiniz. Bu şekilde, ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda ışık seviyesini düşürerek enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.

Enerji tasarrufu için her ne kadar flüoresan lambalar tercih edilse de beyaz ışığın ortamda genel olarak soğuk bir hava yarattığına inananlardan olduğum için, kişisel olarak çok fazla tercih etmiyorum. Yeni çıkan sarı ışık veren flüoresan aydınlatmaları henüz denemedim. Kullananlar varsa deneyimleriniz konusunda bilgilerinizi almak isterim.  
ortam aydınlatması

ortam aydınlatması


Lokal Aydınlatma

Lokal aydınlatma ya da diğer adıyla görev aydınlatma, adında da anlaşıldığı üzere mekanda belirli bir bölgeyi aydınlatmak için kullanılır. Okuma köşelerinde kullanılan okuma lambaları, abajurlar, makyaj masalarında kullanılan aydınlatmalar, mutfak tezgahı aydınlatmaları, banyo aynalarındaki aydınlatmalar lokal aydınlatma olarak nitelendirilir.
masa lambası

spot aydınlatma

aydınlatma armatürleri

Banyolarda kullanılan aydınlatmanın yerini seçerken dikkat etmekte fayda var. Aynanın yalnızca alt kısmından ışık verildiğinde çok fazla gölge oluşmasına neden olacağı için kullanışlı olmayacaktır. Aynanın üst ve yan taraflarından verilmesi daha doğrudur.

spot aydınlatma

görev aydınlatma

Vurgu Aydınlatma

Vurgu aydınlatmalar; ön plana çıkarmak istediğiniz köşelere, sanat eserlerine, sergilediğiniz koleksiyonlarınıza ya da dekoratif objelerinize dikkat çekmek için kullanılan, sadece belirli düzeyde aydınlatma sağlayan ışık kaynağıdır. Mekanda vurgu aydınlatma kullanırken ışığın açısına dikkat etmek gerekir. Evinizdeki herhangi bir sanat eserini ön plana çıkarmak istediğinizde ışığın direk olarak objeye gelmesini sağlamanız gerekir.

salon aydınlatma

Mumlar, aplikler, abajurlar, niş aydınlatmaları, spotlar vurgu aydınlatma sağlamak için kullanılabilecek araçlardır.

Geniş veya açık salonlarda vurgu aydınlatmada oldukça şık sonuçlar almak mümkündür. Örneğin yemek masanızın üzerine astığınız sarkıt aydınlatmalar, oturma alanı ile yemek alanını ayırmanıza yardımcı olabileceği gibi, aynı zamanda yemek esnasında da şık bir ambiyans yaratmanıza olanak sağlar.

masa aydınlatma

yemek masası aydınlatma

Aydınlatma Ürünleri Seçerken !

Doğru aydınlatma kullanarak yaşanılan mekanı daha sıcak bir hale getirmek mümkündür. Kullanılan ışığın düzeyi ne gözü yoracak şekilde fazla, ne de yetersiz olmalıdır. Bu ayarı kendi zevk ve beğeninize göre yapmanız gerekir.

Diğer taraftan, doğru aydınlatma ile mekanda küçük illüzyonlar yapmak da mümkündür. Örneğin alçak tavanlı mekanlarda, yüksekliği olduğundan daha fazla göstermek için yukarı doğru yönlendirilmiş aydınlatmalar tercih edebilirsiniz. Yine aksine, yüksek tavanlı odalarda sarkıt kullanmak ışığın mekana yansıdığı açıyı doğru ayarlamanıza olanak tanır.

Küçük ve özellikle alçak tavanlı odalarda sarkıtlar mekanı olduğundan daha küçük gösterebilir. Bunun yerine farklı açılardan duvar ve yer aydınlatması, tavanda spot lambalardan faydalanabilirsiniz.

Mekanda farklı farklı yerlerde çok çeşitli aydınlatmalar kullanmak da görsel anlamda karmaşaya sebep olabilir. Bu nedenle aydınlatma armatürlerinin doğru ve yerinde seçilmesi gerekir.

Aydınlık günleriniz olsun...





4 yorum :

  1. Nedense beyaz ışıklı aydınlatmalara hiç sıcak bakamadım. Sarı ve loş olmalıdır benim için. Teşekkürler yine uzman eli değmiş bir paylaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende beyazı soğuk bulurum ama bazı mekanların enerjisinden mi bilmiyorum bazen çok yormuyor beni. Belki çok uzun süre kalmadığım için. Ama kendi evimde vazgeçilmezim sarı ışık.. Teşekkürler beğendiğine sevindim..

      Sil
  2. Aydınlatma,benim gibi görme sorunu olanlar için çok önemlidir.Beyazı,tercih ediyorum.Küçük bir alanı bile iyi gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda söyleyecek bir şeyim yok elbet Sevgili Bahçe perim. En konforlu hissettiğimiz seçimi yapmalıyız kendimiz için.Teşekkürler yorumun için..

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir