N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Nisan 14, 2014

Püf Noktası : Yeni Evlenenler İçin Mobilya Seçimi

Baharın gelmesiyle birlikte düğün sezonu da açıldı. Oturulacak ev bulunacak, gerekli olduğu takdirde badana boya işleri, alışverişe çıkılacak, dekore edilecek.... Gibi uzun bir liste yapılabilir. Bu dönemde gerek heyecandan, gerekse malum Türk kültüründe alışverişe müdahil olan çevrenin kalabalık olması nedeniyle, çoğunlukla yanlış seçimler yapılır ve bir süre sonra keşke ile başlayan ve 1-2 yıl sonra değiştiririz ile sonlanan cümleler çıkar ağızlardan.

Doğru ve mutlu kararlar almak için yapmanız gerekenler oldukça basittir aslında.Ev eşyalarınızı alırken ve evinizi dekore ederken öncelikle yapmanız gerekenler neler bir göz atalım mı?



1 - Tarzınızı Belirleyin!

Tarzınızı belirlerken neyi sevdiğinizden emin olmalısınız. Klasik mobilyalardan, antikalardan hoşlanır mısınız? Rahatça uzanabileceğiniz modern koltuklar, konforun ön planda tutulduğu modern tasarımlar mı sizi yansıtır? Minimalizm sizin için ne ifade ediyor? Farklı olmayı seven bir anlayışınız var mı? 

Klasik, modern, country, retro, eklektik, bohem, vintage, rüstik...

Hangi stil dekorasyon sizi ifade ediyor buna karar vererek işe başlıyoruz.


2 - Bütçenizi Belirleyin!

Her zevke ve keseye uygun mobilyalar bulabileceğinizi aklınızdan çıkarmayarak evinizin dekorasyonu ve eşyalarınız için ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğunuzu netleştirin. Bu size eşya seçiminizde fazla zaman kaybetmemenizi, sonuca kolay ulaşmanızı sağlayacaktır.

Alışveriş esnasında mutlaka farklı yerlerden fiyat alın. Aynı ürünü farklı fiyatlarla başka bir mağazada görmeniz oldukça muhtemeldir.

3 - Ölçüler

Mobilya alışverişine çıkmadan önce evin rölövesini, yani ölçülerini alın. Tavan yüksekliği nedir? Odaların ve salonun en ve uzunluk ölçüleri nelerdir? Bunları detaylandırmanız önemlidir. Ölçü alırken kirişleri hesap etmeyi sakın unutmayın ;)



4 - Renk ve Materyal Seçimi

Eğer oturacağınız ev çok fazla gün ışığı almıyorsa ve odalar küçükse fazla iri ve koyu renk mobilyalardan biraz uzak durmanızı tavsiye ederim. Bu tür durumlarda daha minimal tasarımlara yönelebilirsiniz.


5 - İhtiyacınız Olanı Alın!

Gerçekten kullanacağınız ve ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz mobilyaları alın. Yapılan en büyük hataların başında odayı doldurmak adına alınan gereksiz parçalar gelir. Hiç bir zaman, veya nadiren kullanacağınız bu eşyalar bir süre sonra sizi yormaya başlayacaktır.


6 - Modüler Mobilyalar

Özellikle sık yer değişikliği yapanlar için en ideali, rahatlıkla sökülüp takılabilen modüler mobilyalardır. Tek parça iri gardroplar, TV sehpaları, konsollar vb hem taşınma esnasında zorlar, hem de hasar riski fazla olacağı için kısa ömürlü olurlar.

7 - Trend mi , Klasik mi?

Trendlerin sürekli değiştiğini, bugün moda olanın yarın demode olacağını aklınızdan çıkarmayın. Eğer uzun süre kullanacağınız ürünler seçmek istiyorsanız modası geçmeyen klasik parçalara, renklere yönelmeniz bütçeniz için doğru bir seçim olacaktır.

Mesela bu yılın moda rengi Işıltılı Orkide çok şık ve trendi olsa da seneye tamamen farklı bir renge yerini bırakacağını unutmayın. Bu nedenle kolay değiştirilemeyecek ürünlerde modası geçmeyen renkleri tercih etmeniz, trend renklerini aksesuar ve tekstil ürünlerde kullanmanız bütçe açısından daha doğrudur. Geçen yılın rengi Zümrüt Yeşili yerini çoktan devretti bile...


8 - Çok Amaçlı Ürünler

Evliliğin ilerleyen dönemlerinde nereye koyacağımızı bilemediğimiz bir sürü ıvır zıvır eşya da hayatımızın bir parçası olmaya başlar. Ya da, kalabalık misafirlerimiz geldiğinde onları daha iyi ağırlamak için fazladan yatağa, sehpaya, yemek masasında yere ihtiyacımız olabilir. Bunları düşünerek, sadece görsel güzellik değil, hayatınızı kolaylaştıracak tarzda ürünler seçmeye çalışın. Açılabilir masalar, yatak olabilen koltuklar, hem sehpa hem puf olarak kullanabileceğiniz ürünler vs.. işinize yarayabilir.


En önemli konu mobilyalarınızı kendi zevkinize ve ihtiyacınıza göre almanız. O ev sizin ve siz yaşayacaksınız.

Seçimleriniz doğru, keyfiniz daim olsun...





  

13 yorum :

  1. O kadar çok seçenek var ki insan işin içinden çıkamıyor. Ben hanıma bırakmıştım ev dekorasyonunu. Gelin kaynana hallettiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük başarı tebrik ediyorum o halde gelin kaynanayı :)) En çok sorun genelde onların arasında yaşanırken demek ortak nokta bulmuşlar :))

      Sil
  2. Evlilikte en çok zorlayan bu bölüm oluyor herhalde, eşya seçimi. Hele bide benim gibi kararsız biriyse :) Ben fazladan vitrin falan hiç almadım, boşuna kalabalık oluşturuyorlarmış gibi geliyor. Sadelikten yanayım ve bundan çok memnunum :) Bizden geçti artık, yeni evlenecek çiftlere Allah kolaylıklar versin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzelini yapmışsın, en büyük yanlışların başında geliyor gereksiz eşya alımı. Sonra sıkılıp atmak istiyoruz. Sen de artık çocukların için bakarsın yıllar sonra canım benim :))

      Sil
  3. adetlere, geleneklere, çocuklarımızın kültürümüzü unutmaması adına çok önem veren biriyim ama şu düğün öncesi mobilya seçimi adeti tam bir felaket, şimdi nasıl tam bilmiyorum ama ben ondokuz yıl kadar önce o duyguyu yaşadım. eşimle benim isteğimiz oldu da sorun nasıl oldu. verdiğiniz püf noktaları gerçekten çok iyi. sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de üzülerek şahit oldum bir kaç kez maalesef çok sorunlu olabiliyor alışverişler. Özellikle de Kayınvalideler arası savaş, çifti en çok zorlayan bölüm :)) Yıllar geçse de unutmadığına göre demek sende de ciddi olaylar olmuş Sevgili Özlem :(( Sevgilerimle..

      Sil
    2. en güzel ve önemli alışveriş ve evliliğin ilk temelleri keşke daha rahat ve kolay olsa. benimkinde çok şükür tartışmalı bir durum olmadı. ve iki aile her zaman çok iyi anlaştı ve anlaşıyor ama tüm mobilya iki saat içinde ve herkesin fikri olduğu bir ortamda alındı. bu da hala canımı sıkar. ben geze geze acelesiz alışverişi severim. neyse çok geçmişe takılmam gerek. sevgiler...

      Sil
  4. ah ah tam benlık bır yazı ama benım tarzım bellı country tarzı olucak hersey ınsahllah ıstedıklerımı bulurum tabı fıyatlarda cok abartı degıl ıns sevgıler :) 3 ay sonra dügünüm var evımızı tutuk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel telaşlı bir döneme girmişsin ne mutlu sana.. İyice araştırmanı tavsiye ederim önce yalnız başına ya da çok yakın bir arkadaşınla. Sonra da müstakbel kocişle :)) Country mobilya üreten kaliteli firmalar var yalnız bu stilde özellikle fiyatlar çok değişken oluyor aklında bulunsun. Özel üretim de yaptırma şansın olduğunu hatırlatmak isterim daha ucuza getirebilirsin ;)
      Kolaylıklar dilerim..

      Sil
  5. Zor gibi görünen keyifli bir süreç! Bir de çiftlerin, ailelerin birbirlerini en iyi tanıdıkları dönemlerden biri...Bu dönemde sorun yaşamayan, anlaşan, hemfikir olan çiftler için ortak yaşam daha olumlu olacak demektir! Ay dekorasyon yorumundan öte sosyolojik bir yorum oldu, juliette!! Eline sağlık canım, yine harika bir konu!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yorgunluk anlarında gerçek yüzler meydana çıkıyor değil mi ;) Benim en rahatsız olduğum konulardan birisi de, 'güzel ama şöyle olsaydı daha iyi olurdu' :)) şeklindeki söylemler.
      Evet sosyolojiden psikolojiden bu sohbet uzar gider böyle :))
      Sevgiler Petekcim. Teşekkür ederim güzel yorumun için..

      Sil
  6. Ben bu postu nasıl gözden kaçırmışımm tamda bir iki ay içinde yaşayacağım şeyler :) Neyse ki tarzımızı renklerimizi çoktan belirledik geriye alacak ya da yaptıracak bir yer bulmak kaldı :) Bu uyarıları da mutlaka dikkate alacağım :) her zamanki gibi çok faydalı bir olmuş:) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevgili Duygu. Dilerim evini gönlüne göre döşersin. Kolaylıklar dilerim..

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir